Eerst en vooral gefeliciteerd met jullie nieuwe kittens.

Onze keuze is op jullie gevallen, om dat klein wit bolletje die bij ons geboren, opgegroeid en vertroeteld is geweest, uit handen te geven en jullie de kans te geven er evenveel van te houden als wij gedaan hebben. Vergeten doen we dat klein hummeltje niet, en wij hopen dat jullie ons haar/zijn verdere leven zo af en toe eens op de hoogte houden hoe het met hun is, ook een fotootje zo nu en dan doet ons plezier. Ook eenmaal hij bij jullie woont, blijven wij bereikbaar voor vragen, zorgen, problemen. Onthou dat stomme vragen niet bestaan, enkel domme antwoorden.

Nu volgen enkele tips, die soms nuttig kunnen zijn:

In het begin is het soms beter om het kitten rustig kamer per kamer te laten verkennen, dus bv. de eerste nacht in een logeerkamer, slaapkamer en zo de kamers per kamer open te stellen totdat het kitten al de plaatsen heeft verkend waar hij altijd mag komen.

Gevaar schuilt soms in een klein hoekje:

-Siamezen zijn echte Houdini's in het openenen van deuren, kasten,...

-Ze zijn super nieuwsgierig ratten/ muizen vergif, chemische producten bewaar ze buiten hun grijpgrage pootjes.                  -Vooral opletten met Velux ramen, nooit op kip laten open staan! Een kitten/ kat kruipt erdoor en raakt klem met zijn nek hoofd en overlijdt. Bij Zooplus te koop: Trixie beschermrooster voor het kiepraam.

-Doe ze geen halsbandje aan, dit is gevaarlijk ze blijven ergens achter hangen en zo gebeuren er ongelukken. En vooral geen belletje, ze horen vele malen beter dan wij. Stel je voor dat wij hele dagen met een bel aan onze nek zouden rondlopen. 

-Wasmachine of droogkast zijn geliefkoosde plekjes, voor je het weet heb je een gewassen of gedroogd kitten.

-Ook bepaalde planten zijn giftig voor katten, Kerstroos is er één van.

Voeding:

Droge brokjes kun je vergelijken met fastfood, verslavend maar het is niet gezond om iedere dag uitsluitend Mcdonalds te eten: Dat geldt ook voor je kat. Hij hangt volledig van jou af qua voeding, en zijn gezondheid. Hij heeft geen keuze, jij kiest voor hem.

Als je ervoor kiest om hem ook brokjes te geven, geef ik het advies maximum 40 % droogvoer en 60 % natvoer te geven om zijn nieren te vrijwaren van uitdroging. Natvoer kan ook rauwe of licht gekookt vlees of kip zijn.

Geef een kat geen gekookte, gebakken kippenbotten, beenderen van vlees,...ze kunnen erin stikken een darmverstopping krijgen, of de darmwand kan gaan scheuren.    Een goede tip is er eerst voor te zorgen dat hij zijn natvoer volledig heeft opgegeten, vooraleer je hem brokjes geeft.

Beste merk brokjes:  Celtic connection en Wildcat Karoo. 

Deze beiden merken kun je goedkoop bestellen op de website food4pets.be

Combineren met blikjes natvoer met een hoge vochtgehalte, omdat brokjes de nieren uitdrogen : Almo nature, Cosma nature, Greenwoods, Applaws, Miamor.  

Kies je ervoor ze enkel natvoer te geven, dat kan ook. Hieronder heb ik een aantal merken complete blikvoeding vermeld, als je ze dit geeft hebben ze geen brokjes nodig: dit is een complete voeding waar alles inzit wat ze nodig hebben.

- Animonda Carny  adult

- Mac’s   adult

- Cat Lovers Gold  

- Feringa Duo menu

- GranataPet delicatessen  

- Wild Freedom

- Catz Finefood classic

- Herrmanns bio selection

- Wildcat adult

Onthou dat alle dierenvoeding uit de supermarkt oa. : Whiskas, Felix, Friskies,Purina One,... Geen goede voeding is, ook Royal Canin, Iams horen bij het lijstje. Wat je op korte termijn bespaart, zul je meestal later dubbel en dik uitgeven aan de dierenarts. 

Wij voeren onze kittens geen brokjes uitsluitend natvoer van deze merken:  

Animonda Carny - Mac’s : onder elkaar gemengd met een klein blikje 70 gr van deze merken: Almo nature, Cosma nature, Greenwoods, Applaws, Miamor.

Volledig veranderen van hun voeding: Wij geven per kitten eten mee voor gemiddeld twee weken, als je besloten hebt om volledig andere te voeding geven dan ze gewend waren bij ons. Gebruik het eten dat je voor hun meekreeg om de verandering geleidelijk aan te laten verlopen, meng iedere dag een beetje meer van de door jou gekozen voeding door het eten dat je van ons meekreeg. Zo voorkom je dat ze ineens diarree krijgen, wat voor niemand leuk is. Ook later is het aangewezen om dit op dezelfde manier te doen. Reken ongeveer drie weken om te veranderen van voeding.

Voor gezonde katten is het een must om regelmatig van voeding te veranderen, wij eten ook niet een heel leven iedere dag hetzelfde.

Onze volwassen katten krijgen bij ons maximum 40 % brokjes per dag; het betreft een mengeling van drie merken Orijen- Almo Nature Alternative- Thrive kip of Celtic Connection van elks 1/3. 

60% natvoer: Almo nature, Greenwoods, Applaws, Cosma natuur, Miamor in eigen nat, Mac's, Animonda Carny. 

Katten eten de hele dag kleine porties op het ogenblik dat ze goede voeding krijgen, schrokken ze niet, hebben geen overgewicht en geven ook niet over. 

Ze krijgen hier drie maal per week Miamor Malt-Cream tegen haarballen. 

Bijna alle vermelde merken vind je bij www.zooplus.nl  daar kun je online bestellen, en wordt het gratis naar je thuis gestuurd.

Katten vinden het prettig als hun drinkbakjes op een aantal plaatsen verspreid staan, maar niet in de buurt van hun etensbakje.

Ook vinden katten het erg fijn om op een hoge plaats te liggen, een krabpaal wordt door hun erg geapprecieerd zo kunnen ze vanuit de hoogte alles gade slaan en ook hun nageltjes slijpen wat je bankstel vrijwaard van ongewenst krabgedrag.

 

Traditionele siamezen ( Thai ) buiten los laten rondlopen: Wij raden je het niet aan! Ze worden meegenomen, overreden, veel kans dat ze ziek worden door contact met vreemde katten, oa. kattenaids is niet behandelbaar ze sterven een langzame, pijnlijke dood. Deze raskatten bezitten geen ondervacht , en kunnen niet tegen de koude. Het liefst liggen ze voor de houtkachel, of bovenop de verwarming.                                                                                                                                    Wij hopen dat je daaraan denkt, en in hun belang de juiste                                     keuze maakt.

Wij willen jullie ook bedanken voor het vertrouwen om voor onze onze cattery te hebben gekozen.